Авторски

На темата за зимата и сухата кожа – кошмар или двоен кошмар

Суха кожа – кошмар. Зима – двоен кошмар.

Първата реакция е бързичко да се отървем от сухата кожа. Ако може да я заличим, да я махнем и да се престорим, че никога ама никога не ни е принадлежала. Не тя не е наша! Какво правим, почваме да я търкаме с гъби, четки, по-груби четки – не пада. Добре … тогава започваме да ексфолираме, да мажем с какво ли не, а Тя- нейно досадно Величество остава суха и още по-лошо, започва да се бели, люпи, да се превръща в гущерова кожа. Пробваме отново,  как така не можем да се справим и ние сами да не владеем ситуацията?

Първа сериозна стъпка да вземем контрола в наши ръце е да овладеем паниката. По този начин ще оставим все пак кожата да вдишне и да конкретизира проблема си. Ако е суха изначало тя ще покаже себе си като жадна за овлажняване. Ако е суха в следствие на студа, тя се напуква и дори прави ранички, на които е нужно да обърнем внимание преди да станат по-дълбоки рани и по-сложно заздравими.

Няма смисъл да казвам, че превантивните мерки са най- успешни, за да предпазим да се стигне до крайност. Това да се мажем с крем, масло поне няколко минути преди да излезем и изложим кожата на студ, за да може да попие и създаде нужният ни филтър. В никакъв случай да не ползваме кремове, които да са на водна основа. Знам, че първосигнално си мислим, че противовъздействието на сухата кожа е да я овлажним, дай да я залея с вода… а това, че водата става лед от студа не бива да изпускаме. Овлажняването на кожата става по два начина. Вътрешен прием, да пием много вода и вторият, да й дадем правилните съставки, за да регенерира- това са Вит. Е, Вит. А, Вит. Ц. Преди да създам  серума “Other Side Of Heaven” си набавях всички тези съставки от аптеката и съживявах кожата на актьорите с ампули витамин Ц, капсули витамин А на тампонче напоено с някакво масло, било то кайсиево или сусамово. Сегашната комбинация е многократно подобрена, защото освен витамините, набавени едиствено и само от природата: пшеничен зародиш, шипково масло има овлажняващи масла от семките на краставица, броколи, касис. Това е най леката формула и маслото не омазнява излишно, само освежава каквато е и нашата цел.

Когато вече сме изпуснали ситуацията и се е стигнало до напукване, което е болезнено и дори е с кръв, тогава са необходими съставки, които да помогнат бързото лечение. В опита си открих една от тези съставки арниката. Отново нейният прием вътрешно – хомеопатично от аптеката както и външното третиране. “Fast & Furious” възстановяващо масло на Titta SilkySkills , освен арника има комбинация на таману и облепиха известни като силно възстановяващи клетките, използват се за рани, за изгаряния, за първа помощ от природата. Аз съм си добавила още две много необходими съставки, защото това масло го мислех за актьори, които цял ден са престояли с простетик и кожата малко или много е склонна да реагира на химията.  Маслото от черен кимион известен като успокояващ и предпазващ от алергии и каритето, което най- мощно регенерира в сферата на овлажняването, защото задържа влагата.

На тази тема за сухата кожа все си мисля, че няма край. Моята кожа е невероятно суха, от както се помня. Склонна е към дълбоки бръчки. Виждала съм и баба си, по руска линия и виждам и кожата на татко, със следите от цигарите и събралият се живот между издълбаните от годините му бръчки. Носят толкова история и са толкова красиви, но не ги искам толкова скоро на мойто лице.

Нужно е да си обясним с каква нежност и деликатност да се отнасяме към кожата си и с каква честота да използваме ексфолиантите, за да са ни от полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *