Полезни съвети

Етерични и базови масла, кое е добре за кожата – интересни факти

Основната грешка, която всеки прави е да сложи под един знаменател базовите с етеричните масла, защото и двете носят едно име- масло. Разликата не е маловажна и необходимостта да я разясня е с една единствена цел, да избегна съмненията за произхода на съставките в моите продукти.

Базово масло е маслото извлечено от наситените части на растението -семената, ядките,костилките чрез пресоване. То е нелетливо и не се изпарява при висока температура. Обикновено се използва като масло разредител на етеричните масла, които могат да раздразнят или зачервят кожата с концентрацията си. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват много лесно. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те гранясват (окисляват се) с времето. Затова много често в козметичните смеси се добавя витамин Е, който действа като естествен консервант. Всъщност, някои от базовите масла съдържат в себе си естествени токофероли (витамин Е) – антиоксидантният им ефект не само удължава срока им на годност, но и има благотворно влияние върху кожата. Някои базови масла (като какаово, кокосово, масло от ший) се втвърдяват при по – ниски температури. Базовите масла могат лесно да проникнат в епидермиса и имат способността да дадат на кожата мекота, еластичност, гладкост, подхранване и овлажняване. Базовите масла са активни биостимулатори както на физичните, така и на химичните и биологичните процеси – нормализират клетъчния метаболизъм, насърчават нормалната циркулация на кръвта, възстановяват структурата и функцията на клетките, регулират обмяната на веществата, способстват за подхранването в дълбочина и за хидратацията на кожата.

Какво е етерично масло:

Етеричните масла представляват екстракти от корена, кората, стъблото, листата или други ароматни структури на растението. На английски език се означават като “essential”, защото улавят същината (essence), душата на билката/дървото. Има различни методи за извличане (екстрахиране) като парната дестилация, студеното пресоване и извличането с разтварящ агент. Етеричните масла са леки като текстура, със силен аромат, много концентрирани и летливи – изпаряват се сравнително бързо. Именно според скоростта, с която става това, те се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това е и причината парфюмът ви да мирише различно непосредствено след като се напръскате и няколко часа след това. В козметиката точно поради тази силна концентрация на извлек кожата може да реагира със зачервяване или обрив. Ако трябва да обобщим подхранващите, базови масла имат поддържащо действие, а етеричните – лечебно.

Titta SilkySkills е козметика мислена именно с цел да се избегне алергична реакция. Затова е изцяло на основата на базови масла. Единственото мехлемче, в което са прибавени етерични е мехлемът, който има за цел да помогне бързото лечение на пъпки и зачервяване в следствие на пъпките или ухапване. То е нещо като джобна първа помощ и затова се нарича „Ловец на Глави“ (“Bounty Hunter”).

Иска ми се да добавя и едно последно разяснение за минералните масла. Когато чуем минарали, всеки от нас асоциира природа, съответно безопасност и сигурност. Не винаги обаче е така. Живакът и арсенът, например, също са изцяло природни вещества. Минералното масло може да се срещне и под названието „течен парафин”, всъщност е остатъчен продукт при дестилацията на петрол. Петролът, се образува от измрели микроорганизми, и в този смисъл, е нещо органично. Самото минерално масло е нискокачествено, евтино за производство, без цвят и мирис и се влага в много козметични продукти, най-вече бебешки. То обаче се абсорбира много трудно от кожата и запушва порите. Дава фалшиво усещане за влага, като образува мазен филм върху кожата, пречи й да диша и възпрепятства естествения процес, с който тялото отделя токсините. Не на последно място (важно за пълните вегетарианци), да не забравяме, че минералното масло не е растителен продукт.

Хубаво е винаги да правите тест за съвместимост на маслото, което ще ползвате. На вътрешната част на китката или зад ухото намажете няколко капки и изчакайте да минат 24 часа или поне една нощ. Винаги проверявайте дата на годност и начин на съхранение. Базовите масла се пазят на сухо и хладно пространство. Прекрасно е ако са в тъмни шишета, за да нямат пряка слънчева светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *