Полезни съвети

Аюрведа и акне – същност, факти и как да се борим с тяхното съществуване

Аюрведа, е знание, науката за живот и най-вече правилен начин на живот. “Веда” в превод от санскрит е наука, “Аюр”- живот, дълголетие. Науката е тясно свързана с природата и влиянието на природните елементи върху човека, неговия начин на живот и здраве. Взаимовръзките и въздействието на водата, огъня, земята, въздуха, пространството определят индивидуална система, доминирането на някои от тези елементи определя конституцията- доушите. Според Аюрведа има три доуши- Вата, Питта и Кафа, тяхното категоризиране влияе на поведението на човека, съответно на неговото здраве и асоциативно- тип кожа.
Кафа кожата е мазната, спокойната и с бавно кръвообръщение кожа.
Питта – е кожа с алергии, раздразнения, зачервявания. Всичко задействано от огъня.
Вата, това е водата и пространството. Чувствителност, емоция , предимно смесена кожа.

Според проучвания 45 % от жените между 21-30 години и 26% между 31-40 имат акне.

За съжаление,това състояние на кожата не е изключено,дори да сме надраснали периода на пубертета. И дори да сме благословени с чиста кожа една част от месеца, ние все още се борим с предменструални пъпки и обриви.

За щастие, с правилна диета, природен начин на живот и грижа, акнето е лечимо и неговото повторение е предотвратимо.

Подходът на съвременната медицина към акне е много повърхностен и разчита на химия. Третира се предимно мазната кожата. Искам да вметна малко логично разглеждане на проблема и опит да се разчете кожата.

Мазната кожа, обикновено се характеризира с по-плътна зърнеста структура, разширени пори, с мазен и лъскав вид. Това се дължи на излишния себум, който е причина за появата на кожни несъвършенства тип “черни точки” или “червени пъпки”. При комбинираната кожа, несъвършенствата се локализират главно в средната част на лицето: челото, носа, брадичката, по-известни като Т-зона. Останалата част от лицето и тялото може да бъде с нормална или дори суха кожа. Смесената кожа е небалансирана и често раздразнена.

Акнето е възпалително заболяване на мастната клетка.  Фактори, които причиняват акне:

  • Разпространение на бактерии. Себумът е идеална хранителна среда за някои бактерии.
  • Свръхпроизводството на себум в резултат на хормоналната активност, която се отключва в пубертета. Освен това има допълнителен риск от качествена промяна на себума, тоест, съставът на себума вече не е същият както при здравата кожа. Станал е по-плътен, изтичането му от фоликулата става по-трудно, което увеличава риска от появата на комедони.

Акнето не е просто резултат от генетика или от сапун, който използваме. Кожата е отражение на случващото се отвътре. Всяко смущение в нашето вътрешно равновесие ще се прояви отвън.

От Аюрведична гледна точка, тези фактори влошават Питта доуша и причиняват горещо токсично натрупване, наречено аама, което води до акне. Грешната диета и начин на живот  подклаждат огъня и това продължава да влошава акнето. Трябва да се съсредоточим около охлаждането с храна и начин на живот и намаляването на тези сили.

Кожата по презумция отделя повече себум, това е предпоставка за по-разширени пори, това от своя страна дава възможност те по-лесно да се зацапват и запушват вследствие на замърсяване ,било то от околна среда или от грим, по-късно и възпаление.

Каква е наша реакция? Да започнем мигновено да я чистим, да търкаме, да я пресушаваме, най-вече, за да може ние вътрешно да изчистим мисълта си и да усетим, че сме успели да се погрижим за нашата кожа. Да, обаче ефекта е обратен. Прекомерното третиране на кожата с неправилни продукти води до нейното пресушаване и съответно нейната спасителна акция да произведе още себум, още излишен мазен слой. Единствената цел е да защити себе си. Другото, което правим от суета е да почнем да натрупваме грим и да прикрием несъвършенствата. Обаче така не даваме на кожата да диша.

Едно от средствата, които успокояват Питта доушата е розовата вода. Когато пръскаме на лицето с пулверизатор помагаме да се охлади аамата.

Много добри антисептични масла са лавандулата и чаеното дърво, синята лайка. Те в комбинация с регенериращи клетките масла като таману и безсмъртниче е решението, което аз съм намерила за борбата с акнето на външен подход. Ние препоръчваме „Bounty Hunter” продукт,без консерванти и петролни добавки, който можете да откриете в нашия онлайн магазин. Изцяло чист продукт, за изцяло чистата Ви кожа.

Прекрасен подход към този проблем е, когато правите регулярно парна баня и прочиствате клетките. Билковите отвари с антисептични свойства е добро начало. Лайката, смрадликата са отлични дезинфектанти. Пиенето на билкови чайове като коприва и лайка също регулират кръвта.

Не на последно съветваме да намерите най-леката формула от серум, без петролни съставки (вазелина е такъв например), който да успее да помогне да регулирате образуването на излишен себум. Изсушавате = излишък. Подхранвате = успокоявате кожата и тя спира да се защитава.

Вдишнете, усмихнете се и вие заслужавате да излъчвате себе си!

1 thoughts on “Аюрведа и акне – същност, факти и как да се борим с тяхното съществуване

  1. Veli каза:

    Не е достатъчно,ако сте имали проблем знаете,особено за акне в зряла възраст!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *